7×7 voor 35+

SC Excelsior verzorgt op de donderdagavonden voor vijfendertigplussers een competitie voor zeventallen op grond van eigen regels (zie onder). De competitie is door Excelsior ontwikkeld, en gestart in 2004 met een aftrap door de toenmalige portefeuillehouder Sport van de deelgemeente Kralingen Michel de Visser.

Om de week wordt gedurende een half jaar in vier divisies van elk 8 teams een volledige competitie gespeeld. De achtste speelronde betreft finales waarin over kampioenschap, promotie en degradatie wordt beslist. Per team zijn de inschrijfkosten 250 euro. Elk team krijgt hiervoor per speelavond ook een portie bitterballen, om te benadrukken dat het bij deze competitie vooral gaat om de gezelligheid.

In het halve speelveld gelden met enkele uitzonderingen de veldvoetbalregels, dus is enig lichamelijk contact toegestaan, maar steeds in een sportieve, vriendschappelijke sfeer.

De wisselbeker is vernoemd naar de vroegtijdig overleden mede-organisator Gertjan Terlouw.

Teams die zich hiervoor willen opgeven (via excelsior7x7@hotmail.com, stuur in elk geval een contactpersoon met telefoonnummer!) komen op een – nogal lange – wachtlijst te staan.

De regels van Excelsior 7×7 op een rijtje:

 1. De competitie is bedoeld om plezier aan voetbal te beleven voor spelers van 35 jaar of ouder. In uitzonderingsgevallen kunnen alleen jongeren meedoen, die respect tonen voor oudere spelers. Spelers tussen de 30 en 35 jaar die al langer deelnemen, worden gedoogd.
 2. Een team dat niet komt opdagen verliest met 5-0; een tweede keer niet opkomen kan verwijdering uit de competitie betekenen! 
 3. Teams wordt verzocht zich aan te melden bij de bar in de kantine; daar krijgen zij een kleedkamer toegewezen, die niet op slot gaat. Vaak wordt de kleedkamer gedeeld. Waardevolle spullen kunnen worden afgegeven bij de bar.
 4. Bij Excelsior wordt 7×7 gespeeld op een met rubber ingestrooid kunstgrasveld. Lage, vaste rubberen noppen zijn ideaal, maar ook schoenen met zwaar profiel zijn mogelijk.
 5. Er wordt met 6 veldspelers en een keeper op een half voetbalveld met pupillen-goaltjes gespeeld. Er mag ten alle tijden onbeperkt worden gewisseld, vanaf de achterlijn. De bal is dezelfde als bij veldvoetbal.
 6. Om 20.30 uur wordt afgetrapt. Veld 1 is het veld het dichtst bij het stadion, veld A is het deel van het veld het dichtst bij de kantine.
 7. Het eerstgenoemde team neemt de aftrap. Mocht er geen scheidsrechter aanwezig zijn, wordt er gewoon gespeeld, maar beslist de aanvoerder van het thuisspelende (eerstgenoemde) team bij mogelijke conflictsituaties.
 8. Er wordt gespeeld volgens de veldvoetbalregels, met als uitzonderingen:
  1. de buitenspelregel wordt niet toegepast;
  2. slidings in de buurt van een tegenstander niet zijn toegestaan;
  3. penalties op 8 meter van het doel worden genomen;
  4. uitballen worden ingeschoten in plaats van ingegooid;
  5. de keeper moet inwerpen (niet uittrappen of uit de hand schieten).
 9. De regels rond lichamelijk contact worden streng toegepast. Bij overtredingen kan een 5-minutenstraf of langer worden opgelegd.
 10. De eindstand – voor de finales – wordt als volgt bepaald: het aantal behaalde punten (winst 3, gelijk spel 1), vervolgens doelsaldo, dan onderling resultaat, hoogste aantal doelpunten voor, minste aantal doelpunten tegen en ten slotte loting. De finales worden zo nodig beslist via een shoot-out.
 11. Van elke competitie promoveren de plaatsen 1 en 2 en degraderen de plaatsen 7 en 8. De plaatsen 3 en 4 spelen  in de finaleronde om promotie/degradatie met de resp. plaatsen 6 en 5 van de hoger geplaatste competitie.
 12. Het is de gewoonte de scheidsrechters zoveel en zo eerlijk mogelijk te helpen in gevallen van twijfel.
 13. Agressiviteit in woord of gebaar past niet bij de opzet van deze 7×7 competitie. Spelers of teams die daar anders over denken worden uitgesloten van deelname.
 14. De commissie 7×7 van Excelsior beslist in gevallen waarin het bovenstaande niet voorziet.

Jacko van Ast, Martin Borsboom, Michiel Houdijk, Jeroen van der Wal, Gerard Ketel.

 

Wachtlijst januari 2019
1 Clayton Windster
3 Oliver Dirkzwager
4 A.R. Moshfeghi
5 Kevin Mangert
6 Ernst Kleijss
7 Mano Mohanlal
8 Paul Breevaart
9 Reijer Hollander
10 Timo Schippers
11 Jeffrey
12 Nick van der Waal
13 Flavio Cavalho
14 Tjeerd den Oudsten
15 Renee Segers-Hoogendoorn
16 Yuxi si
17 Rick Keijser
18 Wesley van der Vlies
19 Theo Darson
20 Esmee Peper
21 Huseyin Yasar
22 Frank Bosman
23 Robin Dijkstra
24 Esmee Peper
25 Guy Bom
26 Dennis Kroon
27 Erwin Paay
28 Felix Guepin
29 Silvan Licher